Aselajeja

Aselajeja
T-72M, F-18 C/D Hornets, Hamina class Missileboat Pori

sunnuntai 24. joulukuuta 2017

RAUHALLISTA JOULUA

Jouluaatto tasan 75 vuotta sitten


Tiernapojat esiintyvät jatkosodan rintamalla.

24.12.1942 vietettiin jatkosodan toista joulua. Sota oli jämähtänyt asemasotavaiheeseen, mutta jatkui kuitenkin keskityksineen ja pommituksineen. Kuitenkin jouluaato 1942 oli suhteellisen rauhallinen - ainakin Suomen ja Neuvostoliiton välisellä rintamalla. Muualla, kuten esimerkiksi Stalingradissa käytiin raskasta ja uuvuttavaa taistelua kohti lopullista ratkaisua.

Uutinen Jatkosota Kroniikasta24. joulukuuta 1942
Lähes 20 000 suomalaislasta viettää joulun Ruotsissa
Koululapsien Ruotsista palautusten peruunnuttua syksyllä kuljetusvaikeuksien vuoksi viettää nyt noin 20 000 suomalaislasta edelleen joulunsa poissa kotoa. Sosiaaliministeri Fagerholm on 15.12. radiopuheessaan erikoisesti esittänyt Suomen kiitokset ja hyvän joulun toivotukset ruotsalaiskodeille, jotka ovat ottaneet hoiviinsa suomalaislapset. Suomi arvostaa saamansa tukea ja apua, sillä maalla ei ole varaa menettää lapsiaan.
Vanhempien ilmoitusten mukaan lasten Ruotsiin lähettämisen pääasiallisia syitä ovat evakuointi, lapsen sairaus ja perheen monilapsisuus sekä isän rintamalla olo. Monet äidit eivät ole ilmoittaneet syytä lainkaan. On ilmeistä, että lapsilla on paremmat mahdollisuudet selvitä Ruotsissa kuin sotatilassa olevassa Suomessa: sotalasten kuolleisuus Ruotsissa on selvästi alhaisempi (0,7 promillea / v.) kuin kotimaassa (4,4 promillea/ v.). Lastensiirto on kuitenkin tarkoitettu tilapäiseksi: kun olosuhteet paranevat, lapset palaavat Suomeen.


 Sotalapsia menossa laivalla Ruotsiin 1941.

Jouluaattona muilla sotanäyttömöillä taisteltiin vielä rajummin kuin Suomen rintamalla. Neuvostoliiton ja Saksan välienselvittely Stalingradista oli jo käytännössä ratkeamassa Puna- armeijan hyväksi. Saksalaiset käyvät kuitenkin vielä kiivasta ja epätoivoista vastarintaan toista kuukautta, ennen kuin kenraali Paulus, silloin jo marsalkaksi ylennetty, päättää antautua 5.2.1943.


RAUHALLISTA JA HAUSKAA JOULUA 2017

3 kommenttia:

  1. Rauhallista joulupäivää ja onnellista uutta vuotta!

    VastaaPoista
  2. Hyvää joulua, ja joulunjälkeistä aikaa myös Sinulle.

    VastaaPoista
  3. Hyvää joulua ja onnekasta vuotta 2018 sinnekin!

    VastaaPoista