Aselajeja

Aselajeja
T-72M, F-18 C/D Hornets, Hamina class Missileboat Pori

torstai 26. helmikuuta 2015

Suomen erikoisjoukoille Nato-yhteensopivat rynnäkkökiväärit

Puolustusvoimien erikoisjoukot saavat uudet rynnäkkökiväärit. Uusi ase on belgialaisen asevalmistajan FN:n suunnittelema FN Scar. Lopullinen hankintapäätös tehdään maaliskuun aikana, mutta aseista on jo olemassa hyväksytty tarjous.

 FN Scar
 •  FN Scar on erikoisjoukoille suunniteltu rynnäkkökivääri.
 •  Nimi tulee sanoista Fabrique Nationale de Herstal Special Operations Forces Combat Assault Rifle.
 •  Aseen pääversiot ovat kaliiperia 5.56 x 45 Nato ja 7.62 x 51 Nato.
 •  Tyhjän aseen paino on 3,5 kiloa.
 •  Aseen tulinopeus on 600 laukausta minuutissa.
 •  FN Scarin standardilippaaseen mahtuu 30 patruunaa.
FN Scar on käytössä muun muassa Yhdysvaltain erikoisjoukoilla. Puolustusvoimat tutkii myös sitä, tarvitaanko suomalaisille erikoisjoukoille uudet konekiväärit.
FN Scar -aseita ostetaan 300–500 kappaletta. Iso muutos on se, että aseen kaliiperi on 5,56 x 45 Nato. Se poikkeaa nykyisten rynnäkkökiväärien kaliiperista, joka on 7,62 x39.
"Olemme hakeneet yhteensopivia aseita erikoisjoukoille, kriisinhallintatehtäviin ja tietysti kotimaan puolustukseen", kertoo jalkaväen tarkastaja  Jukka Valkeajärvi.
Puolustusvoimat tähtää yhteensopivuuteen erityisesti kriisinhallintatehtävissä, joissa muilla mailla on yleisesti käytössä 5,56-kaliiperin aseita. Samaan kaliiperiin siirtyminen helpottaisi ampumatarvikehuoltoa. Tarkoitus ei ole kuitenkaan jakaa kaikille kriisinhallintatehtäviin osallistuville uutta rynnäkkökivääriä, vaan ne varataan erikoisjoukoille, kuten Utin erikoisjääkäreille.
"Haluan korostaa, että tämä kauppa ei ole sidottu kenttäarmeijan käsiaseperheen tulevaisuuteen millään lailla", Valkeajärvi sanoo.
Puolustusvoimilla on ensi vuosikymmenellä edessä uusien rynnäkkökiväärien hankinta. Valkeajärven mukaan käsillä oleva kauppa on erillistarkastelu, eikä se liity nykyisten RK 62- ja RK 95-rynnäkkökiväärien seuraajan valintaan.

RK-95

Puolustusvoimat ei halunne suin surminkaan antaa kuvaa siitä, että Suomi olisi jotenkin sitoutunut korvaamaan nykyiset rynnäkkökiväärit FN-aseilla.
Tätä korostaa se, että FN Scar -aseisiin ostetaan vain jonkin verran varaosia ja huoltovälineitä, mutta kokonaista huoltojärjestelmää ei hankita.
"Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että jos ase menee rikki, niin sitä ei ruveta erikseen korjaamaan, vaan se poistetaan käytöstä. Käytetään sarja niin sanotusti loppuun", sanoo Valkeajärvi.
Valkeajärvi ei kommentoi uusien rynnäkkökiväärien hintaa, mutta huoltojärjestelmästä luopuminen pudottaa kappalehintaa noin 30 prosenttia.
FN Scar on ollut kenttäkokeissa Utin jääkärirykmentin erikoisjääkärikomppaniassa, joiden käyttöön ase muun muassa tulee.
FN Scarin kaliiperi on Puolustusvoimille uusi päänavaus.
"Meillä ei palveluskäytössä ole tätä kaliiperia aikaisemmin ollut. Kenttätesteissä on ollut erilaisia järjestelmiä", Valkeajärvi sanoo.
Erikoisjoukot eivät kuitenkaan hylkää vanhoja rynnäkkökivääreitään, vaan aseita on tarkoitus käyttää rinnakkain.
"Tehtävään voidaan valita siihen parhaiten sopiva ase eri aseperheistä. FN Scar on siinä mielessä hyvä ase, että se mahdollistaa erilaisten lisälaitteiden kiinnittämisen kiskon kautta. Käytännössä siihen voidaan liittää kaikki lisälaitteet, joita meillä jo on. Siihen voidaan kiinnittää esimerkiksi punapistetähtäin, valonvahvistin, taktinen valaisin ja niin edelleen."
Maavoimat on myös selvittämässä sitä, tarvitaanko erikoisjoukoille uusi konekivääri. Valkeajärven mukaan kaliiperi olisi sama kuin uudella rynnäkkökiväärillä.
Tutkittavina ovat muun muassa FN Minimi ja Heckler & Koch MG4.

FN Minimi
 
Heckler & Koch MG4

"Selvityksessä ratkeaa, tuoko se meille lisäarvoa. Aseet testataan ja Utin jääkärirykmentti vastaa kenttäkokeista."
Puolustusvoimat suunnittelee myös reserviläisille tuttujen perinteisten RK 62:n ja RK 95:n päivittämistä. Uudempiin RK 95 -rynnäkkökivääreihin ollaan asentamassa nopealla aikataululla lisävarustekiskot, jotta niihin voidaan asentaa esimerkiksi punapistetähtäimiä tai valonvahvistimia.
"Tavoitteena on hankkia muutaman vuoden sisällä kaikkiin RK 95 -aseisiin optiset tähtäimet", kertoo Valkeajärvi.
Parhaillaan selvitetään myös sitä, pitäisikö vanhempiin RK 62 -rynnäkkökivääreihin vaihtaa säädettävä teleskooppiperä. Ne helpottaisivat aseiden käyttöä suojavarusteiden kanssa. Samalla selvitetään myös lisälaitteiden vaatimien kiskotusten asentamista.
RK 95:ssä on jo valmiiksi lyhyempi taittoperä, jota on helpompi käyttää suojaliivien kanssa. Sen sijaan RK 62:n perä on kiinteä.
"Jos vanhempiin RK 62 -aseisiin ei ole vielä rahaa hankkia optisia tähtäimiä, niin ainakin joihinkin tuhansiin kappaleisiin rakennetaan valmius lisälaitteiden asentamiseen. Olemme saaneet kenttäkokeissa hyviä tuloksia myös RK 62:n kehittämisessä." 
Blogitekstin lähde: HS 20.2.2015 ; Kuvat: Internet ; Video: Youtube

3 kommenttia:

 1. Moi Illu
  FN on hyvä tuotemerkki. Etenkin sen jälkeen kun browning myi sille kaikki valmistusoikeutensa, joiden ansioista tehdas nousi entistä tunnetummaksi.
  Kuitenkin suomen armeijan hankintoja ajatellen
  Minun suosikki olis edottomasti Steyr AUG / Armee Universal Gewehr
  Itävaltalainen.
  Joten germaanista tunnettua laatua.
  Hyvin toimintavarma, erittäin monipuolinen ja muuntaumiskykyinen ase.
  Seuraavina saksalainen MP-7, ranskalainen FAMAS G2, sekä belgialainen FN P90

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!
   Kiitos kommentista!
   Hyviä vehkeitä kaikki, mutta noistahan MP-7 ja FN P90 ovat konepistooleja, eikä kokonaisia ryhmiä ole tarkoitus varustaa pelkästään kp-aseistuksella.

   Poista
  2. Totta, sekä KP, että varustelutarkoitus.
   Omaintoani ;) täynnä olevana unohdin nämä tosiasiat...

   Poista