Yhdysvaltain presidentti Barack Obama.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama esittelee ensi maanantaina ehdotuksensa maan uudeksi puolustusbudjetiksi. Uutistoimistojen tietojen mukaan Obama haluaa kasvattaa maan puolustusbudjettia selvästi edellisvuosiin verrattuna, jolloin valtion rahapula johti automaattisiin budjettileikkauksiin.
Budjetin perusmäärärahat verovuodelle 2016 olisivat suuruudeltaan 534,9 miljardia dollaria, joiden lisäksi varataan 50,9 miljardia dollaria sotiin Afganistanissa ja Isis-järjestöä vastaan Irakissa ja Syyriassa.
Aseiden hankintaan varataan 107,7 miljardia dollaria, mikä on yli kymmenen prosenttia viimevuotista enemmän. Aseiden tutkimus- ja kehitystyöhön varataan 69,8 miljardia, joka sekin on kymmenisen prosenttia viime vuotta enemmän.
Puolustusbudjettiesitys on kaikkiaan 38 miljardia dollaria suurempi kuin viimevuotinen.
Yhdysvaltain asevoimien komentajat ovat varoittaneet, että säästölinjan jatkaminen heikentäisi puolustusvalmiutta, modernisointihankkeita ja henkilöstön moraalia.
Uudenlaiset aseet kehitteillä
Yhdysvaltain apulaispuolustusministeri Robert Work painottaa, että myös Nato-kumppaneiden tulisi osallistua uudenlaisten aseiden innovointityöhön, jotta sotilasliitto pysyisi nopeasti kehittyvien kilpaiijamaiden, kuten Kiinan ja Venäjän edellä. Work muitsutti, että Nato-maat ovat luvanneet käyttää puolustusbudjettiinsa kaksi prosenttia bruttokansantuotteestaan.
Uudessa puolustusbudjetissa on määrä varata merittävästi rahaa uudenlaisiin asehankintoihin. Puolustusalan konferenssissa puhunut Work mainitsi kärkihankkeina mm. ydinaseet, avaruuden valvontalaitteet, huipputarkat mittauslaitteet, ohjuspuolustuksen ja kybervalmiuden.
Yksityskohtiin menemättä Work luetteli myös uudenlaisia välineitä, joita asevoimat on ottamassa käyttöön. Sellaisiin kuuluvat miehittämättömät sukellusveneet, erittäin suurinopeuksiset hyökkäysaseet, korkea-energinen laser sekä raidetykit (rail gun), jotka muuntavat sähkömagneettiset pulssit ammusten liike-energiaksi.
Pentagonin asehankinnoista vastaava Frank Kendall paljasti myös, että ilmavoimat haluaa korvamerkitä varoja hankkeelle, jossa suunniteltaisiin korvaaja vain vähän aikaa sitten palveluskäyttöön otetulle, erittäin kalliiksi tulleelle F-35-hävittäjälle. Samassa yhteydessä kehitettäisiin myös uusi suihkumoottori hävittäjäkoneille.
F-35 hävittäjiä
Blogitekstin lähde: YLE ; Kuvat: Internet ; Video: Youtube
Moi.
VastaaPoistaEtenkin hävittäjäkoneiden kehittäminen on ollut hyvin ongelmallista.
Ei yksin yhdysvalloissa vaan kaikissa viimeisen sukupolven koneissa joita on kehitetty.
F-35 toimii jotenkin ja maksaa erittäin paljon
Rafale toimii myös mutta kärsii samoista ongelmista.
Su-35 ei ole vielä myyntilkepoinen, vaikka sitä kaavaillaan intian brasilian etelä-korean ensi sijaiseksi koneeksi.
Suomelle olis mun mielestäni jokin päivitetty Jas-hävittäjä tyylinen sopiva,
Jas, jota toivoin jo hornetien tilalle.
Jas voisi olla kustannustehokas ratkaisu. Lisäksi vähemmän hävittäjiä ja satsaus ohjuspuolustukseen!!
VastaaPoistaNiin, ja taas toisaalta... Historian perusteella.
PoistaMikäli suomessa olisi ymmärretty ilmavoimien hävittäjäkoneiden merkitys paremmin, siis laajemmalla päättäjätaholla 1930 luvulla, suomi olisi nyt ilmavoimiltaan samaa luokkaa kuin israel.
Tuolloin oli vallassa kaikkialla vallasssa Douhetismi joka suosi
pommikoneita, lisäksi suomessa kinasteltiin maa- vai kelluke kone- Niiden tarpeellisuuden suhteesta koska kenttiä ei somessa ollut kuin neljä.
Lisäski suuret ja tarpeettomat taistelulaivat vaativat kymmenien, ellei satojen maalta toimivien lentokoneiden hinnan ja työn osuuden.
Heinkel 112 hylättiin, kun käännöksessa pieni takapyörä upposi syysmärkään savinurmikkoon, koneen lentonäytös ja kokeilussa.