Aselajeja

Aselajeja
T-72M, F-18 C/D Hornets, Hamina class Missileboat Pori

sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

WW2 literature in english, The Winter War

THE WINTER WAR (story from a book: The World at War 1939-1945)

After the German and Soviet occupation of Poland, Stalin took advantage of the free hand Hitler had given him in Eastern Europe. He demanded that Finland allow Soviet troops to occupy nalval bases and a key border region.

The Finns refused and quickly mobilized their small forces; 120 000 Finnish Soldiers were pitted against 600 000 Soviet troops, On October 30 1939 the Soviet surged across the border, In response Finnish ski troops mounted hit and run attacks on Soviet troops as they moved through the forested landscape.

In a month of fighting 27 500 Red Army troops were killed and 1600 were taken prisoner; there were around 2700 Finnish deaths. The Red Army troops had been poorly trained and equipped for the operation and many of its experienced officers had been lost in Stalin's purges of 1930s.

A new Soviet offensive began on February 1, 1940. This time they used large - scale artillery barrages to destroy enemy strongpoints before launching a mass attack.
The Finns were gradually worn down. They reluctantly signed a nonaggression pact with Stalin on March 12.
The Soviets gained access to Baltic nalval bases and were handed the border region near Leningrad.


Finnish ski-troops use reindeer as pack animals. The effectiveness and combat readiness of the Finnish troops was crucial to their early success against the Soviets.

Ohessa esimerkki englannin ja muun kielisen kirjallisuuden Talvisota käsittelystä. Ulkomaisessa kirjallisuudessa on käsitelty aihetta monipuolisesti. Tietojen tarkkuus ja oikeellisuus heittelee kuitenkin laidasta laitaan. Tämän tarinan kirjoitin suoraan kirjasta. The World at War 1939-1945. Kirja on taas niitä yrityksiä joissa yksiin kansiin yritetään ahtaa koko suuri tapahtuma nimeltään 2. Maailman Sota. Kirjaa ei ole käsittääkseni suomennettu. Pitäisiköhän ottaa urakaksi ja tehdä samalla korjaukset!?

Tekstiä on vähän ja siinä olevista luvuista saa väärän käsityksen. Esimerkiksi Suomen armeijan vahvuus oli vähintään 330 000 eikä 120 000 kuten väitetään. Kaiken kukkuraksi ovat laittaneet talvisodan alkavaksi jo lokakuun 30 päivä eli kuukautta aikaisemmin kuin oikeasti. Mukaan oli ympätty yksi kuva jossa suomalaiset sotilaat käyttävät kuormajuhtinaan poroja. Tästä voisi saada sen käsityksen että kyseinen tavaran kuljetustapa olisi ollut enemmänkin käytössä Suomen armeissa. Käytännössä tätä käytettiin lähinnä Suomen pohjoisosissa. Tärkeimmä ja suurimmat taistelut käytiin Karjalan kannaksella ja Laatokan Karjalassa.

Kirja sinänsä on ihan mukiinmenevä yleisteos maailmansodasta ja sen kuvituskin on ihan OK.
Vähäinen talvisodan käsittely on varsin yleistä ulkomaisissa tietokirjoissa ja dokumenttifilmeissä. Täytyy muistaa että meille niin rakas ja tärkeä Talvisota oli vain pieni rajasota ("kahakka") maailmanlaajuisessa suursodassa!

Jos haluatte lukea teoksen jossa on onnistuttu mielestäni hyvin "ymppäämään" koko 2 Maailmansota yksiin kansiin, niin suosittelen Andrew Robertsin kirjaa ; Sodan Myrskyssä  (2009, suomeksi 2010, 740 sivua).
Kirja keskittyy sanalliseen kerrontaan joten sen kuva ja kartta tarjonta on sangen pieni.

5 kommenttia:

  1. Oon lukenut kyseistä Robertsin kirjaa ja siinä on mielestäni enemmän kerrottu euroopan ja afrikan sodasta kuin tyynenmeren taisteluista. En kuitenkaan ole vielä lukenut loppuun..oon Normandian maihinnousussa.

    VastaaPoista
  2. Siis eikö todellakaan ole kirjoitettu faktoihin
    perustuvaa kirjaa talvisodasta/ jatkosodasta ?

    Romantisoituja sissikirjoja on pilvin pimein,
    mutta faktoihin perustuvaa kirjaa saa etsiä.

    Hymyilen engelsmannien kirjoituksille sodistamme.

    MUTTA,,, toi Viipurin häviäminen kismittäääää!!!

    VastaaPoista
  3. On kirjoitettu myös faktoihinkin liityviä teoksia talvisodasta kuten esimerkiski a Frozen Hell, Jäinen Helvetti. Kirjoittanut William R Trotter. Tietokirjojakin on paljon. Tarkoitin että on laidasta laitaan!

    VastaaPoista
  4. Okkee, mutta onko jossain kirjassa analysoitu,
    miksi Viipuri hävittiin niin "kunniattomasti"?

    VastaaPoista
  5. Onhan Viipurin menetystä käsitelty vaikka kuinka paljon suomalaisessa kirjallisuudessa.
    (tarkoitit varma 20.6.44). Talvisodassahan Neuvostojoukot eivät taistellen Viipuria saaneet.
    Esim. Antti Kauranteen kirjoittamassa Kadonnut Viipurissa 20.6.1944 -kirjassa (Gummerus) kuvataan ensimmäistä kertaa dokumenttiromaanin keinoin yhtä jatkosodan Suomelle onnettominta ja jälkeenpäin arkaluontoisinta vaihetta. Kirjassa kerrotaan miten Viipuri menetettiin kahden ratkaisevan päivän aikana 19.–20.6.1944. Kaikki kirjan henkilöt ovat todellisia luutnantti Hämäläistä lukuun ottamatta.

    VastaaPoista