Aselajeja

Aselajeja
T-72M, F-18 C/D Hornets, Hamina class Missileboat Pori

lauantai 4. kesäkuuta 2022

MIDWAY -TAISTELUSTA 80 VUOTTA

 

Keskellä Tyyntämerta sijaitsevilla Midwayn atollisaarilla käytiin tasan 80 vuotta sitten yksi toisen maailmansodan ratkaisevimmista taisteluista.

SAARILLA SIJAITSI Yhdysvaltojen sotilastukikohta, mutta strategisesti oli kyse isommista asioista: japanilaisten tavoitteena oli houkutella Yhdysvaltojen Tyynenmeren laivasto ansaan ja tuhota se.

Amerikkalaiset olivat kuitenkin perillä japanilaisten aikeista. Yhdysvaltalaiset olivat onnistuneet murtamaan japanilaisten käyttämän koodin, ja radioliikenne oli paljastanut Japanin suunnittelevan hyökkäystä kohteeseen ”AF”. Yhdysvaltojen radiotiedustelussa uskottiin AF:n tarkoittavan Midwayta, mutta varmuutta asiasta ei ollut. Se saatiin kuitenkin virittämällä japanilaisille ovela ansa.

Midwayn radioasema määrättiin lähettämään viesti tukikohdassa vallitsevasta juomavesipulasta. Japanilaiset nielaisivat syötin, ja pian Yhdysvaltain radiotiedustelu sieppasi japanilaisten viestin, jossa kerrottiin juomavesipulasta kohteessa AF.

KESÄKUUN 4. PÄIVÄNÄ 1942 Japani aloitti ilmahyökkäyksen Midwayta kohtaan neljältä lentotukialukselta käsin. Polttoainevarastoja syttyi tuleen ja rakennuksia tuhoutui. Saaria puolustaneet amerikkalaishävittäjät olivat helisemässä ilmataistelussa japanilaisten nopeampia ja ketterämpiä Zero-hävittäjiä vastaan.

Yhdysvaltalaisten pommi- ja torpedokoneiden vastahyökkäys japanilaisia tukialuksia vastaan epäonnistui täysin. Taistelu oli kuitenkin kaikkea muuta kuin ohi. Vara-amiraali Chuichi Nagumo oli huolissaan siitä, että Yhdysvaltain laivastosta ei näkynyt vielä jälkeäkään.

Kun näytti siltä, että Midwayhin olisi iskettävä vielä toistamiseen saaren puolustuksen nujertamiseksi, Nagumo käski varustaa kaikki käytössä olleet koneet torpedojen sijasta maakohteisiin tarkoitetuilla pommeilla. Nagumon päätös oli kohtalokas virhe, sillä torpedoita olisi tarvittu kipeästi myöhemmin. Japanilaisamiraali jahkaili myös liian pitkään koneiden lähettämisessä ilmaan.

TAISTELU SAI kuitenkin uuden ja ratkaisevan käänteen, kun Enterpriselta ja Yorktownilta nousseet Dauntless-syöksypommittajat löysivät lopulta kohteensa ja syöksyivät japanilaistukialusten kimppuun. Japanilaiset eivät pystyneet puolustautumaan kunnolla, koska japanilaiset hävittäjälentäjät olivat juuri tyhjentäneet ammuksensa amerikkalaisiin torpedokoneisiin.

Dauntless-syöksypommittajia

Pian tukialukset Akagi, Kaga ja Soryu olivat liekeissä ja tuhon omia. Hieman pohjoisempana ollut Hiryu oli jäänyt amerikkalaisilta syöksypommittajilta huomaamatta ja säästynyt.

Hiryulta nousseet koneet kävivät vastahyökkäykseen Yorktownia vastaan. Jo ennestään puolikuntoinen tukialus sai pahoja osumia ja miehistö sai käskyn jättää laiva.

Yorktown sinnitteli kuitenkin pinnalla, ja amerikkalaiset yrittivät vielä sen hinausta Pearl Harborin tukikohdan telakalle korjattavaksi. Japanilainen I-168-sukellusvene onnistui kuitenkin laukaisemaan alusta kohti neljä torpedoa, joista kaksi osui Yorktowniin ja yksi tukialusta suojanneeseen hävittäjäalukseen, joka upposi välittömästi. Yorktownilla ollut pelastusryhmä luopui toivosta pelastaa alus, joka upposi lopulta 7. kesäkuuta. Japani menetti lopulta kaikki neljä tukialustaan. Viimeisenä upposi Hiryu illansuussa 5. kesäkuuta.

Yorktown ja hävittäjäalus

NELJÄN TUKIALUKSEN lisäksi Japani menetti Midwayn taistelussa lähes 250 lentokonetta ja kaatuneina yli 3000 sotilasta. Yhdysvaltojen tappiot jäivät yhteen tukialukseen ja hävittäjäalukseen, 150 lentokoneeseen ja hieman yli 300 sotilaaseen.

Midwayn taistelu ja sitä edeltänyt Korallimeren taistelu pysäyttivät japanilaisten siihen asti menestyksekkään etenemisen Tyynenmeren alueella.

Vaikka Japanin keisarillinen laivasto oli yhä Yhdysvaltojen Tyynenmeren laivastoa voimakkaampi, japanilaisten hyökkäysoperaatiot kuihtuivat suurisuuntaisista strategisista offensiiveista paikallisiksi tai alueellisiksi manöövereiksi.

Midwayn taistelua seurasi tasapainon kausi, jonka aikana kummallakaan osapuolella ei ollut selvää meriherruutta Tyynellä valtamerellä. Taistelun tulos takasi kuitenkin, ettei japanilaisilla ollut enää toiveita sen riistämisestä itselleen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti