Tänään tuleee kuluneeksi 30 vuotta Romaniaa hallinneen diktaattorin Nicolae Ceausescun teloituksesta.
Nicolae Ceausescu ja hänen vaimonsa Elena pikaisessa oikeudenkäynnissä juuri ennen teloitusta 25. joulukuuta 1989.
Ceausescun kuolema päätti vuosikymmeniä kestäneen kommunistisen diktatuurin.
Ceausescu pakeni vaimonsa Elenan kanssa pääkaupungista Bukarestista kommunistihallintoa vastustaneiden laajojen mielenosoitusten seurauksena joulukuussa 1989. Vain muutaman tunnin paon jälkeen heidät saatiin kiinni, tuomittiin ja teloitettiin 25. joulukuuta.
Vuonna 1918 syntynyt Ceausescu nousi Romanian kommunistisen puolueen pääsihteeriksi vuonna 1965. Hän oli johtajakautensa alkuvuosina suosittu hahmo kotimaassaan ja lännessä Neuvostoliiton ylivaltaa vastustavan linjansa vuoksi. Ceausescun Romania ei esimerkiksi osallistunut Tshekkoslovakian miehitykseen vuonna 1968.
Ajan myötä Ceausescu ryhtyi kuitenkin harjoittamaan yhä itsevaltaisempaa politiikkaa. Hän rakensi ympärilleen henkilökultin ja nimitti kymmeniä sukulaisiaan korkeisiin virkoihin. Sortohallintoa tuki salainen poliisi Securitate ja tiukka mediasensuuri.
Tuhannet hallitusta vastustavat ihmiset täyttivät Bukarestin keskustan joulukuussa 1989
Romania velkaantui rajusti 1970-luvun mittaan, ja 1980-luvulla maassa jouduttiin toteuttamaan ankara säästöohjelma, mikä osaltaan lisäsi kansan tyytymättömyyttä Ceausescua kohtaan.
Ceausescun hallinto oli yksi Euroopan viimeisistä kaatuneista kommunistihallinnoista. Sen kaatuminen oli myös poikkeuksellisen verinen, sillä muualla Itä-Euroopassa ei esimerkiksi teloitettu valtionjohtajia.
Nicolae Ceaușescu (26. tammikuuta 1918 – 25. joulukuuta 1989)
Ceausescu oli Romanian kommunistisen puolueen pääsihteeri 1965–1989, valtioneuvoston puheenjohtaja vuodesta 1967 ja Romanian sosialistisen kansantasavallan presidentti 1974–1989. Ceaușescun ympärille luotiin mittava henkilökultti ja sukulaisia suosiva hallintojärjestelmä.
Ceaușescu kieltäytyi mukautumasta itäblokin läpi käyneeseen muutosten aaltoon 1980-luvun viimeisinä vuosina, mikä maksoi hänen henkensä vallankumouksessa. Häntä vastaan kääntyneet armeijan sotilaat teloittivat pikaoikeudenkäynnin jälkeen vallasta syöstyn diktaattorin ja hänen vaimonsa Elenan joulupäivänä 1989. Ceaușescun itselleen keräämät arvonimet, kuten Karpaattien nero ja Ajatusten Tonava, olivat hallinnon kaaduttua yleisen pilkan kohteena.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti