Aselajeja

Aselajeja
T-72M, F-18 C/D Hornets, Hamina class Missileboat Pori

sunnuntai 25. elokuuta 2019

PARIISIN VAPAUTTAMISESTA 75 VUOTTA

Riemuitsevia pariisilaisia päivä kaupungin vapauttamisen jälkeen, 26. elokuuta 1944.

”Pariisi! Raivoon järkytetty Pariisi! Särjetty Pariisi! Kärsimään joutunut Pariisi! Mutta vapautettu Pariisi!”

Sanat ovat puheesta, jonka kenraali Charles de Gaulle piti Hôtel de Villen parvekkeelta iltaseitsemältä perjantaina 25. elokuuta 1944.

Puhe on Ranskan historian muistetuimpia. Pariisi oli juuri vapautettu. Ranskan trikolori oli nostettu Eiffel-tornin huipulle puoliltapäivin, hakaristin tilalle.

Oli kulunut neljä pitkää vuotta siitä, kun Wehrmachtin joukot olivat panneet Ranskan polvilleen salamasodallaan ja Adolf Hitler oli saapastellut Pariisin kaduilla voitonriemuisena.

Mutta nyt natsi-Saksan miehitysvalta oli ohi. Iltapäivällä, muutamaa tuntia ennen kuin de Gaulle nousi Hôtel de Villen portaat, saksalaiskenraali Dietrich von Choltitz oli allekirjoituksellaan vahvistanut joukkojensa antautumisen.


Pariisin vapautus tai Pariisin taistelu oli toisessa maailmansodassa liittoutuneiden ja Saksan joukkojen välinen taistelu Pariisista, joka oli ollut saksalaisten hallussa Ranskan antautumisesta 14. kesäkuuta 1940. Taistelu oli osa suurempaa operaatio Overlordia. Taisteluun ottivat osaa Vapaan Ranskan joukot, Ranskan vastarintaliike, Yhdysvaltain 3. armeija ja Espanjan vastarintaliike. Taistelu alkoi 19. elokuuta 1944 ja päättyi saksalaisten antautumiseen 25. elokuuta 1944. Noin 13 000 saksalaissotilasta joutui sotavankeuteen. Tämän jälkeen saksalaiset siirsivät Vichyn Ranskan hallituksen Vichystä Saksan Sigmaringeniin.





Artikkelitekstin lähteet: HS 25.8.2019, Wikipedia
Artikkelin kuvat: Internet

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti