Aselajeja

Aselajeja
T-72M, F-18 C/D Hornets, Hamina class Missileboat Pori

lauantai 6. tammikuuta 2018

OPERAATIO KAGAALI


Sisällissodan kirjallinen ”tutkiminen” sen kun jatkuu ja jatkuu. Nyt tutkin tapahtumia kaunokirjallisuuden keinoin. Juuri lopettelemani kirja, Operaatio Kagaali, kertoo tapahtumista sisällissodan ajalta ja hiukan myös ennen sitä. Eugen Schaumanin suorittamalla kenraalikuvernööri Bobrikovin murhalla alkaa tämä opus. Tietenkin siitäkin on kerrottu hieman erilainen versio. 
Suurimmaksi osaksi tapahtumat sijoittuvat Helsinkiin ennen sisällissotaa ja sen ajalle. Helsinkihän oli punaisten hallussa aina huhtikuulle 1918 asti jolloin saksalaiset valtasivat sen. 
Kirjan pääaiheena on maanalainen vastarinta miehitetyssä kaupungissa. Muuallakin kuljetaan kuin Helsingissä; kuten esim. Puolassa ja Virossa, mutta Suomen pääkaupunki on tämän jännitysromaanin varsinainen tapahtumien pääpaikka. Tapahtumiin ottaa osaa oikeita historian henkilöitä aina Mannerheimista ja Svinhuvudista lähtien.

Kirja oli mielenkiintoinen lisä viime aikojen kirjavalikoimaani. Hyvin oli opus tehty ja kirjoitettu, ja mielestäni kirja oli helppolukuinen; siis minulle aikatauluuni ja jaksamiseeni sopivasti mitoitettu.

Alla olevien kustantajan antamien tietojen saattamana suosittelen tätä Ville Kaarnakarin kirjoittamaa "Kagaalia" kaikille historiasta kiinnostuneille ja miksei muillekin.

Tähän ei kuitenkaan sisällissodasta lukeminen jää vaan olen jo siirtynyt takaisin tietokirjallisuuden pariin. Työn alla on nyt Heikki Ylikankaan kirjoittama Tie Tampereelle. Siitä tarinoin myöhemmin, jos katson sen aiheelliseksi tai laiskuudeltani viitsin kirjoittaa muutaman rivin.


*********************************************

OPERAATIO KAGAALI



Miksi Helsinki selvisi kansalaissodasta paljon pienemmillä vaurioilla ja uhreilla kuin Tampere? 
1904: Kenraalikuvernööri Bobrikov murhataan Helsingissä. Mutta kuka on Senaatin rapussa Eugen Schaumanin lisäksi oleva toinen mies? 

1914: Itsenäisyysmielinen Antto Alftan tapaa sahatavarakauppias Frank Relanderin Varsovassa ja pyytää tätä hankkimaan aseita suomalaisille aktivisteille. Molemmilla on yhteyksiä Kagaaliin, maanalaiseen järjestöön, joka haluaa eroon Venäjän keisarikunnasta. 

1918, 18.1.: Suomen hallituksen virallisen armeijan ylipäällikkö C. G. Mannerheim tapaa Varsovan aikaisen tuttavansa Frank Relanderin ja pyytää tätä salaiseen tehtävään. Henkiin herätetyn Kagaalin on aika toimia, koska valkoisten ja punaisten välit ovat kiristyneet pisteeseen, josta ei ole rauhanomaista ulospääsyä. 

Suomalaisille Kagaali on merkittävä itsenäistymistä kannattava salainen organisaatio. Venäläisille se on terrorismijärjestö. Frank Relander suostuu Mannerheimin ehdottamaan tehtävään, millä on kauaskantoisia seurauksia.


Kustantaja:
Tammi
Julkaisu:
Elokuu 2017 
Sivumäärä:
442 s.
Kannen suunnittelija:
Juri Patrikainen
Sarja:
Operaatio
Kategoria:
Kotimainen kaunokirjallisuus, Jännitys
Kirjastoluokka:
84.2
EAN:
9789513196370




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti