Aselajeja

Aselajeja
T-72M, F-18 C/D Hornets, Hamina class Missileboat Pori

sunnuntai 1. lokakuuta 2017

VIIPURI 1918


Jälleen on  yksi Suomen historiaa käsittelevä kirja kahlattu läpi.

Simojoesta kertovan kirjan jälkeen palasin jälleen edellisen kirjan Punainen Viima kuvailemaan maailmaan eli kansalaissotaan, sisällissotaan, vapaussotaan, veljessotaan – tai miksi sitä kutsutaankin. Se riippuu monesti jokaisen henkilökohtaisesta katsantokannasta.

Olin lukenut Keskisarjalta aikaisemmin yhden kirjan,  Tolvajärven jälkeen – Suurtaistelun ihmisten historia. Pidin hänen tavastaan kertoa historiallisia tosiasioita kaunokirjallisin keinoin. Samanlainen tyyli jatkuu myös tässä kirjassa, Viipuri 1918.

Tampere oli tärkein taistelupaikka mutta ei tapahtumapaikkana kun mittapuuksi asettuu syiden ja seurausten kokonaisuus. Sota alkoi Viipurista. Viipuri oli punaisen suomen liikennesolmu ja sitkein hallintokeskus. Vallankumouksen sytyttäneenä piiritettynä vallattuna puhdistettavana kaupunki joku vaiheita joille on vaikea keksiä kyllin voimakasta adjektiivia. Kirjan päähenkilöinä kamppailevat viipurilaiset ja jostakin syystä Viipurin liepeille 1918 paiskautuneet ihmiset, pienet ja muutamat suuretkin. Keskisarja kuljettaa kirjassaan lukijaa niin Karjalan rintamalla kuin punaisen Viipurin kaduilla ja kapakoissa.

Punainen viima teoksessa keskityttiin  punaiseen terroriin.  Keskisarjan kirjassa punaisen terrorin lisäksi käsitellään valkoisten puhdistuksia . Viipurissahan tapahtui suomen suurin yksittäinen joukkoteloitus. Noin 200 ihmistä ammuttiin Pyhän Annan kruunun linnoituksen valleilla. Tapahtumaan liittyi myös etnisen puhdistuksen piirteitä venäläisten murhaamisen myötä.

Kirjassa seurataan muutamien ihmisten toimia ja kohtaloita noina kuukausina ja kerrotaan muutenkin heidän historiastaan.  Yksi mielenkiintoinen tapaus on Arbetet-lehden toimittaja Gunnar Mörn. Mies joka ei sodan missään vaiheessa aseeseen tarttunut  teloitettiin Suomenlinnassa syyskuussa 1918. Uusimmassa työn alla olevassa kirjassa, Kuusi kuolemantuomittua, hänestä kerrotaan enemmän. Tuosta nyt siis lukupöydälläni olevasta kirjasta saatan kertoa sanasen sitten myöhemmin.

****************************************

VIIPURI 1918


SBN 9789522341877
Sivumäärä 380
Julkaisuvuosi 2013

Mustavalkoinen kuvitus.
Graafinen suunnittelu: Mika Tuominen


Teemu Keskisarja (s. 1971) on Suomen luetuimpia historioitsijoita. Hänen aiheensa ulottuvat muinaisista seksuaalirikoksista nykypäivän talouteen. Teoksesta Raaka tie Raatteeseen (2012) Keskisarja sai UKK-palkinnon ja Kainuun kirjallisuuspalkinnon. Viipuri 1918 (2013) oli Tieto-Finlandia-ehdokkaana.


****************************************


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti