Aselajeja

Aselajeja
T-72M, F-18 C/D Hornets, Hamina class Missileboat Pori

sunnuntai 30. heinäkuuta 2017

PAUL CARELL

MARSSI VENÄJÄLLE JA POLTETTU MAA



Löysin paikalliselta kirpputorilta Carellin teoksen Marssi Venäjälle kokonaisen euron hinnalla. Olen  tässä kesän aikana ostellut joitain kirjoja haminalaisen antikvariaatti Salpakirjan nettisivujen kautta. Löysin sieltä kiistellyn kirjailijan toisen samaan aihepiiriin kuuluvan teoksen, Poltettu maa. Sehän piti ostaa sieltä pois kuljeksimasta samalla kun tilasin muuta kirjallista materiaalia.

Olin joskus muinoin aloittanut Marssi Venäjälle kirjan, joka nimensä mukaisesti kertoo operaatio Barbarossasta eli Saksan hyökkäyksestä Neuvostoliittoon 22.6.1941. Tuolloin kirja jäi kesken. 

Poltettu maa kuvaa saksalaisten perääntymistä Venäjältä. Tähän opukseen en ole kerinnyt vielä oikein tutustua laisinkaan.

Kumpikin kirja olisi tarkoitus kahlata läpi vielä tämän vuoden aikana. Carellin kirjojen tarinoiden uskottavuudesta on puhuttu paljon, sillä hän on ilmeisesti itsekin ollut vastuussa sotarikoksista ja hän ei käsittele kirjoissaan ollenkaan Holokaustia.




Paul Carell (syntyjään Paul Karl Schmidt; 2. marraskuuta 1911 Kelbra, Saksa – 20. kesäkuuta 1997 Rottach-Egern, Saksa) oli SS-upseeri ja Joachim von Ribbentropin lehdistösihteeri toisen maailmansodan aikana. Sodan jälkeen hänestä tuli menestyksekäs kirjailija, jonka teoksia on myös suomennettu.

Paul Karl Schmidt syntyi marraskuussa 1911 Kelbran pikkukaupungissa silloisessa Saksin provinssissa, jonka alueet kuuluvat nykyään Saksi-Anhaltin osavaltioon. Hän kävi kansakoulun syntymäkaupungissaan, mutta lukioon hän joutui menemään läheiseen Elben rannalla sijaitsevaan Barbyn kaupunkiin.
20-vuotias Schmidt liittyi Saksan kansallissosialistiseen työväenpuolueeseen vuonna 1931. Hänestä tuli natsipuolueen alaisen opiskelijaliiton NS-Studentenbundin aluejohtaja 1934.SS:n hän liittyi samana vuonna.
Carell työskenteli ulkoministeri Joachim von Ribbentropin lehdistösihteerinä ollen vastuussa ulkoministeriön tiedottamisesta ja yksi merkittävistä propagandan luojista natsi-Saksassa. Otsakkeen ”Eurooppa eurooppalaisille” alla hänen teemojaan olivat muun muassa bolševismin eliminointi, juutalaisten eliminointi ja ”bolševismin sutenöörien” Englannin ja Rooseveltin poistaminen Euroopasta.Nykyään on selvää, että Carell oikeutti holokaustin käyttämässään propagandassa. Hän jopa neuvoi unkarinjuutalaisten karkotuksen ja joukkomurhan tiedotuksen hoitamisesta vuonna 1944.

»Suunniteltu toimenpide (Budapestin juutalaisia vastaan) tulee nostattamaan merkittävästi huomiota, ja herättämään voimakkaan reaktion laajuutensa vuoksi. Ne, jotka vastustavat meitä tulevat huutamaan ja puhumaan ihmismetsästyksestä, ja yrittävät käyttää terroripropagandaa nostattamaan meidän vastaisia tunteita sitoutumattomissa valtioissa. Näiden reaktioiden välttämiseksi haluaisin ehdottaa, että mikäli mahdollista luotaisiin syitä ja tapahtumia, jotka oikeuttaisivat toimenpiteen, kuten esim. juutalaisyhteisöiden rakennuksista ja synagogeista löydettäisiin räjähteitä, suunnitelmia sabotaasi-iskuista, vallankaappausta, hyökkäyksiä poliisia vastaan, merkittävien rahamäärien salakuljettamiseksi Unkarin valuutan tuhoamista varten. Viimeisen tapauksen tulisi olla todella törkeä, jota sitten voisi käyttää joukkopidätysten oikeuttamiseksi.»
(Paul Karl Schmidt, 27. toukokuuta 1944 (Ote asiakirjasta Nürnberger Dokument NG-2424)
Liittoutuneet pidättivät hänet 6. toukokuuta 1945 ja hän oli sotavankina kaksi ja puoli vuotta. Nürnbergin sotarikosoikeudenkäyntejä valmisteltaessa Carellin rooli oli pitkään harkinnan alaisena: käytettäisiinkö häntä todistajana vai tultaisiinko häntä syyttämään. Lopulta Carell toimi syyttäjän todistajana, jolloin hän esiintyi ”demokraattisen vapaan lehdistön puolustajana”. 
1950-luvulla Carell rupesi kirjoittamaan lehtiin. Vuosikymmenen loppupuolella hän alkoi kirjoittaa sotahistoriallisia teoksiaan, joiden totuusarvo on raskaasti kyseenalaistettu. Vaikka hän kirjoitti useita kirjoja natsi-Saksasta ja sen asevoimista toisessa maailmansodassa, niissä ei mainittu sanallakaan holokaustista tai Saksan tekemistä sotarikoksista itärintamalla. Carell loi kuvan Wehrmachtista puhtaana, toverillisena ja kunniallisena asevoimina, vaikka totuus on pitkälle toinen.





2 kommenttia:

  1. Hieno vinkki sotakirjojen ystäville.
    Vieläköhän jostain löytäis, toistaiseks kun vielä näköä on tallella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista...ainakin antikvariaateista löytyy! Onko tullut silmäongelmia??

      Poista