Aselajeja

Aselajeja
T-72M, F-18 C/D Hornets, Hamina class Missileboat Pori

torstai 4. toukokuuta 2017

SOTAA JA RAUHAA - lukemista toukokuuksi


Nyt lomalla joutaa taas lukemaan! ”Unio Mystican” sain lopulta murjottua loppuun. Waltarin elämänkerran 831 sivun kahlaamiseen muine sivuprojekteineen työn ohessa meni kaksi kuukautta. Nyt on sitten jonossa neljä uutta projektia, ja ”Panssarinmurskaajat” on jo edennyt sivulle 127. ”Asiateosten” lisäksi jonossa on Waltarin läpimurtoteos, ”Suuri illusioni”. Äkkäsin elämänkertaa lukiessani, että olen vuosien varrella Waltarin historiallisten romaanien huumassa jättänyt lukematta useita kyseisen kirjailijan merkittäviä proosateoksia.

Tuo ”Panssarinmurskaajat – panssarintorjunta talvi- ja jatkosodassa” on mukava lisä Jouko Vauhtolan ”Tankit tulee” teokselle.
Kyseisen kirjan pohjalta ja muistakin lähteistä tein tammikuussa pienen tietoiskun blogiini: http://iluvon66war.blogspot.fi/2017/01/tankit-tulee.html

***********************************************
Panssarinmurskaajat – panssarintorjunta talvi- ja jatkosodassa


Raskaasti aseistettujen panssariajoneuvojen torjuminen on kenttätaisteluvoiton edellytys. Talvi- ja jatkosodassa panssarintorjunta oli merkittävin jalkaväkitaistelun muoto. Ilman rohkeita panssarintorjujia ei jalkaväellä olisi ollut pysäyttää hyvin varustettua ja päättäväistä vihollista.Toisen maailmansodan aikana panssarikalusto ja panssarintorjunnan keinot kehittyivät kuin kissa ja hiiri -leikissä. Ilman natsi-Saksan aseita olisivat Suomen käymät sodat saattaneet ratketa toisin.Tässä kirjassa esiin nousevat aseiden lisäksi kylmähermoiset sotilaat, joista moni palkittiin Mannerheim-ristillä.


    Kirjailija:
    Simo Liikanen
    Alaotsikko:
    panssarintorjunta talvi- ja jatkosodassa
    Kieli:
    suomi

    ISBN:
    9789512098071
    Kustantaja:
    Gummerus

    Sivumäärä:
    220 sivua


***********************************************

Sodan ja rauhan rajalla - Välirauhan uhrit 1940-1941


Aiemmin kirjoittamaton kappale Suomen historiaaTutkimus Suomen talvisodan jälkeisestä itärajasta - ja rajalla kadonneista, unohdetuista ihmisistä.Kun talvisodan rauha solmittiin 12.3.1940, Josif Stalin vetäisi Kremlissä uuden rajan paksulla kynällään pienen mittakaavan karttaan. Kartan leveä viiva muuttui maastossa epämääräiseksi parin kilometrin kaistaleeksi. Kulkiko raja viivan länsireunassa vai itäreunassa? Siitä ei Moskovassa puhuttu. Moisen pikkuseikan saisivat rajanmäärittelijät päättää.Rajankäynnin alkaessa toukokuussa 1940 tunnelma itäisellä rajaseudulla oli edelleen kireä. Sotilaat olivat varmistamassa rajankävijöiden turvallisuutta. Suomalaiset neuvottelijat kiistelivät jokaisesta kylästä, talosta ja niemestä, ja neuvostoliittolaiset epäilivät suomalaisten hakevan revanssia. Jokaista epämääräisen raja-alueen ylittäjää epäiltiin vakoilijaksi, varsinkin Neuvostoliiton puolella, joka käytti häikäilemättömästi vahvemman valtaa. Suomalaisia alkoi kadota, ensimmäiset jo ennen rajankäynnin alkua.Keitä nämä kadonneet suomalaiset olivat? Jotkut loikkasivat, jotkut eivät halunneet uskoa Karjalan menetystä todeksi vaan menivät "koteihinsa". Sotilaita siepattiin koko ajan, joitakin murhattiin, monet katosivat kokonaan. Viimeinen vuonna 1940 kadonnut ja tulitaistelussa siepattu palasi Suomeen 1950-luvun lopulla, suurin osa ei palannut koskaan.Juha Pohjonen on Itä-Suomen yliopiston Suomen historian dosentti ja Suomen itsenäisyyden ajan poliittisen historian tutkija.
    Kirjailija:
    Juha Pohjonen
    Kieli:
    suomi

    ISBN:
    9789513169404
    Kustantaja:
    Tammi

    Sivumäärä:
    356


***********************************************

 Suuri illusioni


Kaksikymmenvuotiaan Mika Waltarin kiihkeä esikoisromaani ja läpimurtoteos, jolla nuori tulenkantaja nousi sukupolvensa elämäntuntojen tulkiksi.

Mika Waltarin kiihkeä esikoisromaani vuodelta 1928 on löytänyt aina uuden nuorison eikä ihme: harvassa kirjassa on sellaista yltiöpäistä nuoruuden kiihkoa ja etsintää. Sen ilmestyttyä arvovaltainen kriitikko Rafael Koskimies kirjoitti: ”Rakkauden illusionin särkyminen, joka on Mika Waltarin romaanin johtoaiheena, on esitetty sellaisella älyllisellä loistolla ja kypsyneisyydellä, joka ehdottomasti pakottaa kuulemaan kirjailijan sanoja ja ajatuksia.”

Waltari kirjoitti teoksensa 20-vuotiaana ja pääosin Pariisissa. ”Suuren illusionin kirjoitin pihan puolella, mutta jo seuraavana vuonna Yksinäisen miehen junan aikaan minulla oli varaa asua tilavassa huoneessa hotellin valokyltin oikealla puolella”, hän kuvailee hauskasti uransa aukeamista Kirjailijan muistelmissaan.

    Kirjailija:
    Mika Waltari
    Kieli:
    suomi

    ISBN:
    9789510038147
    Kustantaja:
    WSOY

    Sivumäärä:
    294


***********************************************

Panssarisota - Saksan panssaridividioonat toisessa maailmansodassa 


Heti toisen maailmansodan alusta lähtien Saksan panssarivaunut niittivät mainetta sekä idässä että lännessä.
Salamasodan vauhdilla edeten ne murskasivat vastarinnan jättäen jälkeensä tuhoa ja hämmennystä.
Rommelin divisioonien menestys Pohjois-Afrikassa kasvatti  panssariaseen mainetta entisestään. Merkittävämpään rooliin panssarivaunut nousivat verisessä nelivuotisessa taistelussa Neuvostoliittoa vastaan.
Sotamenestyksen taittuessa panssarit muodostivat puolustuksen selkärangan. Vaunujen tehokasta käyttöä kuitenkin vaikeuttivat yksikön komentajien ja pääesikunnan erimielisyydet – ja etenkin Hitlerin kasvava puuttumien panssarisodankäyntiin.
Panssarisota kuvaa aselajin ja kaluston kehitystä, operaatioita ja vääjäämätöntä tuhoa. Samalla kumotaan monia vuosien varrella syntyneitä myyttejä. Inhimillistä näkökulmaa sodankäyntiin tuovat komentajien ja vaununjohtajien taistelukokemukset.
Kirjan tekstiä täydentävät kartat, tärkeimpien panssaridivisioonien esittelyt ja runsas kuvitus.

Kirjailija: Peter Mccarthy; Mike Syron
Kustantaja: Koala-Kustannus
Kieli: Suomi
Sivumäärä: 310

***********************************************

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti