Aselajeja

Aselajeja
T-72M, F-18 C/D Hornets, Hamina class Missileboat Pori

tiistai 21. tammikuuta 2014

Suomi ostaa taistelupanssarivaunuja Hollannista


Leopard 2A6 - taistelupanssarivaunu (MBT) - Saksan väreissä

Suomi ostaa Hollannista sata käytettyä Leopard 2A6 – taistelupanssarivaunua. Puolustusministeri Carl Haglund (r) hyväksyi hankintaesityksen torstaina.
 
Leopard 2A6-sarjan vaunuja kuvaillaan maailman parhaiksi taistelupanssarivaunuiksi.
Saksalasivalmisteiset panssarivaunut eroavat Suomen vahoista ”A4-Leopardeista muun muassa tulivoimassa ja liikkuvuudessa. ”Kyseessä on maailman paras taistelupanssarivaunu- tai ainakin yksi parhaista” kehuu prikaatikenraali Petri Hulkko Puolustusministeriöstä.

Hollannista hankittavilla Leopardeilla on ajettu keskimäärin 13 000 -15 000 kilometriä. Pääaseilla eli kanuunoilla on ammuttu keksimäärin muutama sata laukausta. Kaupan hinta on 199,9 miljoonaa euroa. Hankita ei vaadi lisärahoitusta, sillä se sisältyy puolustushallinnon budjettikehykseen.
Hankintasopimus allekirjoitetaan Hollannissa viikon 4 alkupuolella, ja vaunut toimitetaan Suomeen vuosina 2015- 2019.

Leopard 2A6-vaunuja on käytössä muun muassa Saksassa, Espanjassa, Portugalissa, Kreikassa ja Kanadassa. Ne ovat sotilaiden mukaan ,merkittävästi parempia kuin Suomessa nyt käytössä olevat 2A4-malllit. ”2A4 ei vastaa enää nykypäivän taistelukentän olosuhteita”, Hulkko arvioi.
Suomi osti 124 Leopard - vaunua 2000-luvun alussa käytettyinä Saksasta. Myöhemmin käytettyjä Leopardeja ostettiin vielä lisää niin, että nykyisin kokonaismäärä on 139 vaunua. Ne säilyvät elinkaarensa loppuun operatiivisessa käytössä ja reservin kalustona.
 
Suomalainen Leopard 2A4  itsenäisyyspäivän valtakunnallisessa paraatissa Lahdessa 2005

Hollannista ostetut uudet vaunut sijoitetaan Panssariprikaatiin Parolannummelle. Varusmiehiä koulutetaan vanhoilla Leopardeilla vuoteen 2017 asti. Suomalaiset sotilaat lähtevät Hollantiin koulutukseen kevään tai kesän aikana. Leopardeja tulee Suomeen 15-20 vaunun vuositahtia ensi vuodesta alkaen.1. Leopard 2A6 painaa 59,5 tonnia. Se on 11 metriä pitkä, kolme metriä korkea ja 3,8 metriä leveä.

2. Panssarivaunun enimmäisnopeus on 68 km/h ja peruutusnopeus 31 km/h. Liikkuvuutta helpottaa uusi peruutuskamera.

3. Vaunun pääase on 120-millimetrinen panssarivaunukanuuna. Sen avulla voidaan saavuttaa parempi läpäisykyky kuin nykyisten vaunujen putkella.

4. Sähköinen vakain sekä uusittu ohjauselektroniikka ja etäisyysmittari lyhentävät ampuma-aikaa ja parantavat osumatodennäköisyyttä.

5. Vaunuissa on nykyisiä vaunuja parempi ballistinen suojaus eli panssarointi ja sisäpuolinen sirpalesuojaus.
 


Itse olen käynyt eri kotimaisilla ja ulkomaalaisilla sotilaskeskustelupalstoilla sekä tutkinut muitakin military-sivujen kirjoituksia. Kaikissa kyseinen Leopard-vaunu on rankattu yhdeksi maailman parhaista vaunuista. Monien mielestä vaunu on tällä hetkellä paras.

Se on voittanut monissa vertailuissa Yhdysvaltalaisen M1 Abramsin ja poikkeuksetta kaikissa se on laitettu paremmaksi kuin venäläisten T-90. Toisaalta myös ”vanhasta” Leopardin 2A4-vaunusta sanotaan, että se päihittää kyllä kaikki venäläisten vaunut vieläkin. Tästä viimeisestä väittämästä voi tietenkin olla montaa mieltä. Kuitenkin voi hyvllä omalla tunnolla sanoa, että Suomi saa tarkoituksiinsa erinomaisen puolustuksen työkalun. Kaiken lisäksi mitä sitä menee ostamaan uutta keskinkertaista kalliilla kun saa priiman käytetyn halvalla.
 
M1 Abrams
 
T-90
 
 
Blogitekstissä olen käyttänyt apuna Helsingin Sanomien artikkelia (HS 17.1.2014).
Kuvat:internet, Video:Youtube

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti