Aselajeja

Aselajeja
T-72M, F-18 C/D Hornets, Hamina class Missileboat Pori

lauantai 30. marraskuuta 2013

Talvisota alkoi 74 vuotta sitten


Tänä päivänä 74 vuotta sitten eli 30.11.1939 talvisota syttyi, kun NL hyökkäsi Suomeen ilman mitään sodanjulistusta. Muutama kuukausi aiemmin oli syttynyt toinen maailmansota Saksan hyökättyä Puolaan.


Neuvostoliittolaisia SB-2 pommikoneita Helsingin yllä 30.11.1939


Talvisota oli NL:n ja Suomen välinen sota, jossa Suomi kävi puolustussotaa ja NL hyökkäyssotaa. Neuvostoliitto käytti hyökätessään paljon panssarikalustoa ja joutui liikkuessaan käyttämään Itä-Suomen heikohkoa tieverkostoa. Suomalaiset eivät olleet riippuvaisia teistä ja olivat tottuneet liikkumaan metsiä pitkin. Suomalaisten liikkuva sodankäynti aiheutti neuvostojoukoille suuria tappioita ja joukkoja joutui usein saarroksiin.
Talvisota oli molemmille osapuolille raskas kokemus. Talviset olosuhteet olivat kovat ja molemmat menettivät paljon miehiä ja varsinkin Neuvostoliiton aineelliset tappiot olivat raskaat.

Tuhottuja tankkeja ja ajoneuvoja sekä kaatuneita neuvostosotilaita Raatteen
tiellä 1940
 
Vaikka Suomi oli varustautunut sotaan huonosti, Suomi piti pintansa.
Talvisodan aikana syntyi kuuluisa "Molotovin cocktail" ja termi "talvisodan henki".
Talvisota päättyi 13.3.1940 Moskovan rauhansopimukseen.

Neuvostoliitolle luovutetut alueet Moskovan rauhansopimuksessa 1940.

NL:n sodan nimityksiä talvisodalle: "suomalainen sota", "Suomen kampanja", "vuosien 1939-1940 neuvostoliittolais-suomalainen paikaillinen aseellinen konflikti" sekä myöhemmin 1980-luvulla yleistyi nimi "zimnjaja voina" eli "talvisota. Voidaan sanoa, että sota ja etenkin historia opettaa ja yhdistää, sillä talvisodan jälkeen Suomi osasi varautua/varustautua tuleviin sotiin paremmin sekä Suomen kansa oli sisäisesti yhtenäisempi kuin koskaan aiemmin historiassa.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti