Aselajeja

Aselajeja
T-72M, F-18 C/D Hornets, Hamina class Missileboat Pori

perjantai 26. lokakuuta 2012

Venäjä satsaa ydinaseisiin 
Venäläinen mannertenvälinen ohjus Topol-M

Kylmän sodan ”kuumemman” vaiheen jälkeen (esim.. Kuuba kriisi), Yhdysvallat ja Neuvostoliitto ja sen seuraaja Venäjä ovat pyrkineet vähentämään ydinaseidensa määrää lukuisilla sopimuksilla. Tuorein niistä on strategisia ydinkärkiä rajoittava Start-sopimus, joka astui voimaan helmikuussa 2011.

Näiden kahden ydinasesuurvallan esimerkkiä pidetään suunnannäyttäjänä paitsi muille ydinasevaltioille myös ydinaseita havitteleville maille sekä – kliseisesti – koko maailmalle.
Tässä valossa etenkin Moskovasta on viime aikoina kantautunut huolestuttavia uutisia. Venäjä on virallisesti ilmoittanut kunnianhimoisesta ja kalliista ydinaseiden uudistamisohjelmasta. Mikäli suunnitelmat toteutuvat, Venäjä nykyaikaistaa lähes koko ydinarsenaalinsa kymmenessä vuodessa.
Strategisten ohjusjoukkojen  komentaja, kenraalieversti Sergei Karakajev ilmoitti syyskuun alussa uutistoimisto Ria Novostin mukaan, että uusi mannertenvälinen ohjus otetaan käyttöön vuonna 2018. Se korvaa Venäjän ydinpelotteen selkärangan SS-18-ohjuksen, joka Naton koodikielellä tunnetaan myös nimellä ”saatana”.

SS-18 Satan laukaistaan

SS-18 on varsinainen tuomiopäivän ase. Se kykenee kantamaan kymmenen 750 kilotonnin ydinkärkeä, joista kunkin kärjen räjähdysteho on noin 60-kertainen verrattuna Hiroshimaan pudotettuun pommiin. Ei liene epäselvää etteikö uusi ohjus olisi edeltäjäänsä suorituskykyisempi.

 Maasta laukaistava mannertenvälinen ohjus SS-18 "Saatana"

Pituus: 34,4 metriä, Lähtöpaino: 220 tonnia, Kantama: yli 10 000 km, Ydinkärkien määrä:10, Räjähdysteho: 10 x 750 kilotonnia (Hiroshiman atomipommin räjähdysteho oli 13 kilotonnia)


Jo aiemmin Venäjän puolustusministeriö on kertonut Strategisten pommikoneiden Tu-160 Blackjackin ja Tu-95 Bearin perusteellisesta päivittämisestä Lentokonevalmistaja Tupolev kehittää myös kokonaan uutta häivepommittajaa, jonka arvioidaan tulevan palveluskäyttöön ensi vuosikymmenen lopulla.

Venäläinen TU-95 Bear pommikone kahden MiG-29 hävittäjän saattamana

 Niin ikään ydinsukellusvenelaivastonpalauttaminen neuvostoaikojen tasolle on hyvässä vauhdissa. Ikääntyvät Delta- ja Typhoon-luokan sukellusveneet korvataan Borei-luokan aluksilla. Niistä ensimmäiset, Juri Dolgoruki ja Aleksandr Nevski on jo otettu käyttöön. Borei-luokan sukellusveneet tullaan aseistamaan mannertenvälisillä Bulava-ohjuksilla. Venäjän uusinta ohjusteknologiaa edustava Bulava kykenee kantamaan 6-10 ydinkärkeä. Borei-luokan alus pystytään varustamaan 12 ohjuksella.

 Venäläinen Borei-luokan ydinsukellusvene, Juri Dolgoruki

Venäjä on niin ikään panostanut voimakkaasti taktisiin ydinaseisiin, joiden merkitys sotilasdoktriinissa on vuosi vuodelta korostunut. Esimerkiksi Zapad-2009-sotaharjoitus päättyi simuloituun ydinaseen laukaisuun. Venäjä on perustellut ydinarsenaalinsa modernisointia muun muassa Yhdysvaltojen kaavaileman ohjustorjuntajärjestelmän aiheuttamalla uhalla.

Myös Yhdysvalloissa on paineita nykyaikaistaa ikääntyvää ydinaseistusta. Virallista hintalappua ei ole esitetty, mutta Washingtonilainen ajatuspaja Stimson Center arvioi koko ydinasejärjestelmä perusteellisen remontin maksavan ainakin 352 miljardia dollaria (270 miljardia euroa) tulevan vuosikymmenen aikana, sanomalehti Washington Post kertoo.
Mikäli Yhdysvallat haluaa säilyttää ydinarsenaalinsa iskukyvyn, sen pitää korvata niin lentokoneet, sukellusveneet kuin ohjuksetkin uusilla.
Vaikka Yhdysvallat on viime vuosina panostanut tavanomaisiin aseisiin ja presidentti Barack Obama visioi ydinaseettomasta maailmasta, ydinaseiden merkitystä puolustuksessa ei kyseenalaisteta. Kun Obaman hallinto haki republikaaneilta tukea Start-sopimukselle, se lupasi lisärahaa ydinaseiden modernisointiohjelmaan.
Ongelmana on se, että myös asevoimiin kohdistuu valtavia säästöpaineita talouden kontatessa. The Washington Postin haastattelemat asiantuntijat muistuttavat kuitenkin, että mitä pidempään ydinaseiden uudistamisessa viivytellään, sitä kalliimmaksi se tulee.

Voimassa olevat sopimukset rajoittavat ydinaseiden määrää, mutta eivät estä niiden kehittämistä. Venäjällä tästä otetaan kaikki hyöty irti ja ilmeisesti Yhdysvaltojenkin on pakko seurata perässä.

VENÄJÄLLÄ JA YHDYSVALLOILLA ON PALVELUSKÄYTÖSSÄ TUHANSIA YDINKÄRKIÄ


STRATEGISET YDINASEET

Srategiset ydinaseet on tarkoitettu isojen ja tärkeiden kohteiden, kuten kaupunkien, komentokeskusten ja ydinohjusten tuhoamiseen, Ne voidaan toimittaa kohteeseen mannertenvälisillä ohjuksilla, sukellusveneistä laukaistavilla ohjuksilla ja pommikoneilla.

 Maasta laukaistavat mannertenväliset ohjukset

ohjukset

ydinkärjet

Sukellusveneistä laukaistavat mannertenväliset ohjukset

ohjukset

ydinkärjet

strategiset sukellusveneet

 Lentokoneista laukaistavat risteilyohjukset ja pommit

pommikoneet

ydinkärjet


Venäjällä on noin 70 Tu-160 Blackjack ja TU-95 Bear-strategista pommikonetta. Arvioiden mukaan ydinkärkiä on noin 800, joista 200 on sijoitettu pommikoneiden käyttämiin tukikohtiin.
Yhdysvalloilla on noin 60 B-52-H Stratofortress -strategista pommikonetta.

Palvelukäytössä olevat strategiset ydinkärjet yhteensä

ydinkärjet


TAKTISET YDINASEET

Taktiset ydinaseet on tarkoitettu käytettäväksi lähinnä taistelukentällä. Taktisia ydinaseita ovat ohjusten ja pommien lisäksi muun muassa tykinammukset, miinat, syvyyspommit ja torpedot. Niiden tuhovoima ja kantomatka on strategisia huomattavasti pienempi.

Ydinkärjet
(Blogitekstissä olen käyttänyt apuna artikkelia - HS 5.10.2012; Kuvat:Internet, Video:Youtube)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti