AMV
Venäjän asevoimien komentaja pyysi kesällä Patrialta tietoja panssaroiduista AMV-vaunuista.
AMV on Patrian tärkein vientituote. Niitä ovat ostaneet muun muassa Puola, Kroatia ja Ruotsi.
Kroatialaisia AMV-vaunuja paraatissa
Venäjä on ostanut aseita ulkomailta vian poikkeustapauksissa.
Patria selvittää, minkälaisista AMV-ajoneuvoista Venäjän asevoimien komentaja Makarov on kiinnostunut.
Suomalainen puolustusalan yhtiö Patria on edennyt keskusteluissa panssaroitujen AMV-ajoneuvojen myymisestä Venäjälle.
”Olemme jatkaneet venäläisten kanssa kirjeenvaihtoa aihepiirin tiimoilta”, sanoo markkinointijohtaja Jukka Holkeri..
Holkerin mukaan Patria aikoo osallistua myös Tanskan järjestämään panssaroitujen ajoneuvoja koskevaan tarjouskilpailuun. Tanska on hankkimassa 200-400 vaunua.
AMV 105 mm:n kanuunalla
Venäjän asevoimien komentaja Nikolai Makarov vieraili viime kesänä Pariisissa pidetyillä puolustusmessuilla. Niiden jälkeen Makarov pyysi kirjeitse Patrialta AMV-vaunuista.
Neuvotteluja on hankaloittanut se, ettei Venäjä ole tottunut ostamaan aseita ulkomailta. Venäjällä ei olekaan samanlaisia muista maistata tuttuja armeijoiden materiaalilaitoksia, joiden kanssa esimerkiksi Patria voisi luontevasti keskustella.
”En ota kantaa siihen, kenelle meidän kirjeet lähtevät”, Holkeri sanoo.
Julkisuudessa liikkuneiden tietojen mukaan Venäjä olisi kiinnostunut 500 panssaroidun ajoneuvon hankkimisesta. Lukumäärään ei ole saatu virallista vahvistusta.
”Onko kirjeenvaihdossamme mainittu lukuja, niin siihenkään en voi ottaa kantaa”, Holkeri sanoo.
Hänen mukaansa Patria selvittää nyt, millaisia vaatimuksia Venäjällä on. AMV-ajoneuvosta on olemassa erilaisia versioita. Yksi vaihtoehto on yksiputkisella kranaatinheittimellä varustettu Nemo.
AMV Nemo
”Jos kaikki menee normaalin prosessin mukaan, venäläiset tulevat jossain vaiheessa tutustumaan tarkemmin tuotteeseen.” Varsinaisen tarjouspyynnön jättämiseen menee helposti ainakin vuosi.
Holkeri huomauttaa, että Venäjällä on käyty presidentti Vladimir Putinia myöten sen sävyistä keskustelua, ettei asejärjestelmiä pitäisi ostaa ulkomailta.
”Venäjä ei välttämättä halua ostaa ulkomailta, vaan he ehkä ostavat muutamia kappaleita ja heidän oma teollisuutensa tekisi loput”
Venäjän aseteollisuus ei ole entisensä. Sillä on ollut vaikeuksia valmistaa länsimaiden asevalmistajien kanssa kilpailukykyisiä tuotteita.
Venäläinen BTR-90
”Venäläiset selvästi painottavat, että he haluavat vastuulliseksi valmistajaksi eli kyse ei olisi vain lisenssivalmistuksesta tai kokoonpanosta”
Patria joutuu olemaan koko ajan kieli keskellä suuta, ettei sen osaamista valu kilpailijoille.
”Moni maa on lähestynyt meitä, että myykää kaksi ajoneuvoa, niin testaamme ne ja palaamme asiaan. Emme missään nimessä halua lähteä mihinkään sellaiseen mukaan” , Holkeri kertoo.
”Jos Venäjältä tulee vastaava pyyntö, tuskin halutaan sittenkään.”
AMV-vaunuja on valmistettu eri maiden armeijoille jo noin 700 kappaletta. Tilauksessa on erilaisilla sopimusjärjestelyillä yli tuhat.
Viime keskiviikkona atria kuitenkin tiedotti, että suurin osa Slovenian tilaamasta 135 vaunun kaupasta peruuntuu. Maan käyttöön jää vain 30 AMV:tä.
Hämeenlinnassa valmistetaan paraikaa Ruotsille menevää 113 vaunun sarjaa, jonka toimitukset alkavat puolen vuoden sisällä. Suomen armeijalla on kuutisenkymmentä AMV-vaunua. Ne on sijoitettu Porin prikaatiin.
Patrian AMV-mainos
(Blogitekstissäni olen käyttänyt Helsingin Sanomien artikkelia, HS 10.9.2012 - Kuvat: Internet, Video: Youtube)