Aselajeja

Aselajeja
T-72M, F-18 C/D Hornets, Hamina class Missileboat Pori

lauantai 27. helmikuuta 2016

BOEING F-15


Nyt myös kuuluisa ilmaherruushävittäjä F-15 on mukana kun kaavaillaan uutta hävittäjää Suomen nykyisten F-18 Hornetien seuraajaksi. Kyseessä olisi koneen uusin versio.

BOEING F-15SE Silent Eagle – Hiljainen Kotka



Yhdysvaltain ilmavoimat jatkaa F-15 kaluston käyttöä F-22 Raptorin ja F-35 JSF:n rinnalla tulevaisuudessa. Kun ilmavoimat joutuu säästöohjelmista johtuen luopumaan vanhemmasta ilmasta maahan - vaikutuskyvystään, muun muassa A-10 kaluston poistuessa, jaa F15E- Strike Eagle turvaamaan tätä kykyä yhtenä nykytason merkittävimpänä monitoimihävittäjänä. F-15 on maailmassa käytössä runsaat 1500 konetta sen eri versioita.

Boeingin uhkana on, että F-18:n ja F-15:n tuotantolinjat suljetaan ellei Yhdysvallat jatka konetilauksia ja jos vientikaupat ehtyvät. Super Hornetin osalta Yhdysvaltain Merivoimat pyrkii lisätilauksella täyttämään F-35- tuotannon viivästyksestä johtuvaa lentokaluston määrän laskua.

USAFilla  on käytössään noin 200 F-15 konetta eikä sillä ole tarvetta lisätilauksiin maan panostaessa valtavaan kolmen eri alatyypin F-35 hävittäjän hankintaan. Sen vuoksi Boeing on kehittänyt F-15:sta edelleen 4,5 – sukupolveen tähtäävää F-15SE monitoimihävittäjää, jolle se on toivonut vientimarkkinoita maihin, noissa konetyyppi on ennestään käytössä, tai joissa on jouduttu pohtimaan F_35 JSF:n kalleutta. Kaupat ovat olleet hilkulla, mutta yhtään tilausta ei toistaiseksi ole tullut.

F-15E Strike Eagle- pohjaisesta koneesta on pyritty vähentämään sen tutkapoikkipinta-alaa erityisesti siten, että sen rungonmyötäiset lisäsäiliöt on korvattu vastavilla, joissa on kummallakin puolella sisäiset asekuilut yhteensä neljälle ohjukselle. Häiveominaisuutta on pyritty lisäämään myös kallistamalla pystyssä olleita sivuvakaimia 15 astetta ulospäin. Näillä aerodynaamisilla muutoksilla koneen toimintamatkaa on voitu kasvattaa noin 150 km:llä. Tutkahavaittavuutta on pyritty pienentämään myös koneen osittaisella uudella stealth- pinnoituksella.


Kun koneella halutaan kantaa maksimaalinen asekuorma, 11 748 kg, voidaan runkoon muotoillut lisäsäiliöt vaihtaa takaisin ja varustaa kone kaikilla E-tyypin normaaleilla aseripustimilla.
F-15 on ollut yksi maailman nopeimmista hävittäjistä, huippunopeuden ollessa 2650 km tunnissa (yli 2,5 Mach). Kahdella 10 824 kilopondin työntövoimaisilla P&W:n ohivirtausmoottoreilla kone voi saavuttaa 254m/s kohoamisnopeuden ja suurin toimintakorkeus voi olla 18 200 metriä.

Kone voidaan varustaa uuden fly-by-wire –ohjusjärjestelmän lisäksi erilaisilla viidennen sukupolven järjestämillä, kuten modernit näytöt, AESA-tutka, IRST-sensori, Link-16-tietovuo, elso- sekä maalinosoitusjärjestelmät, joilla koneen monipuolista ilmasta ilmaan ja ilmasta maahan -aseistusta voidaan käyttää. Koneessa on edelleen 20 mm:n Gatling-tykki, jonka tulinopeus on säädettävissä 4000:een tai 6000 laukaukseen minuutissa.

Boeing on tähdännyt uusimmalla F-15 versiollaan vajan 200 koneen vientikauppoihin. Koneella on suuri toiminnallinen potentiaali. Nähtäväksi jää, onnistuuko se hamuamaan jonkin osan mahdollisesti kalliiksi mielletyn F-35-koneen hankinnasta luopuvilta markkinoilta. Kone itsessään ja sen kehitysversioon lisätty uusi teknologia kiinnostaa myös Suomea, joten se on yhtenä ehdokkaana kisaamassa Suomen uudeksi hävittäjämalliksi.




Blogitekstin lähde: Siivet-Wings 6/2015, Internet, Youtube

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti