Aselajeja

Aselajeja
T-72M, F-18 C/D Hornets, Hamina class Missileboat Pori

lauantai 27. helmikuuta 2016

BOEING F-15


Nyt myös kuuluisa ilmaherruushävittäjä F-15 on mukana kun kaavaillaan uutta hävittäjää Suomen nykyisten F-18 Hornetien seuraajaksi. Kyseessä olisi koneen uusin versio.

BOEING F-15SE Silent Eagle – Hiljainen Kotka



Yhdysvaltain ilmavoimat jatkaa F-15 kaluston käyttöä F-22 Raptorin ja F-35 JSF:n rinnalla tulevaisuudessa. Kun ilmavoimat joutuu säästöohjelmista johtuen luopumaan vanhemmasta ilmasta maahan - vaikutuskyvystään, muun muassa A-10 kaluston poistuessa, jaa F15E- Strike Eagle turvaamaan tätä kykyä yhtenä nykytason merkittävimpänä monitoimihävittäjänä. F-15 on maailmassa käytössä runsaat 1500 konetta sen eri versioita.

Boeingin uhkana on, että F-18:n ja F-15:n tuotantolinjat suljetaan ellei Yhdysvallat jatka konetilauksia ja jos vientikaupat ehtyvät. Super Hornetin osalta Yhdysvaltain Merivoimat pyrkii lisätilauksella täyttämään F-35- tuotannon viivästyksestä johtuvaa lentokaluston määrän laskua.

USAFilla  on käytössään noin 200 F-15 konetta eikä sillä ole tarvetta lisätilauksiin maan panostaessa valtavaan kolmen eri alatyypin F-35 hävittäjän hankintaan. Sen vuoksi Boeing on kehittänyt F-15:sta edelleen 4,5 – sukupolveen tähtäävää F-15SE monitoimihävittäjää, jolle se on toivonut vientimarkkinoita maihin, noissa konetyyppi on ennestään käytössä, tai joissa on jouduttu pohtimaan F_35 JSF:n kalleutta. Kaupat ovat olleet hilkulla, mutta yhtään tilausta ei toistaiseksi ole tullut.

F-15E Strike Eagle- pohjaisesta koneesta on pyritty vähentämään sen tutkapoikkipinta-alaa erityisesti siten, että sen rungonmyötäiset lisäsäiliöt on korvattu vastavilla, joissa on kummallakin puolella sisäiset asekuilut yhteensä neljälle ohjukselle. Häiveominaisuutta on pyritty lisäämään myös kallistamalla pystyssä olleita sivuvakaimia 15 astetta ulospäin. Näillä aerodynaamisilla muutoksilla koneen toimintamatkaa on voitu kasvattaa noin 150 km:llä. Tutkahavaittavuutta on pyritty pienentämään myös koneen osittaisella uudella stealth- pinnoituksella.


Kun koneella halutaan kantaa maksimaalinen asekuorma, 11 748 kg, voidaan runkoon muotoillut lisäsäiliöt vaihtaa takaisin ja varustaa kone kaikilla E-tyypin normaaleilla aseripustimilla.
F-15 on ollut yksi maailman nopeimmista hävittäjistä, huippunopeuden ollessa 2650 km tunnissa (yli 2,5 Mach). Kahdella 10 824 kilopondin työntövoimaisilla P&W:n ohivirtausmoottoreilla kone voi saavuttaa 254m/s kohoamisnopeuden ja suurin toimintakorkeus voi olla 18 200 metriä.

Kone voidaan varustaa uuden fly-by-wire –ohjusjärjestelmän lisäksi erilaisilla viidennen sukupolven järjestämillä, kuten modernit näytöt, AESA-tutka, IRST-sensori, Link-16-tietovuo, elso- sekä maalinosoitusjärjestelmät, joilla koneen monipuolista ilmasta ilmaan ja ilmasta maahan -aseistusta voidaan käyttää. Koneessa on edelleen 20 mm:n Gatling-tykki, jonka tulinopeus on säädettävissä 4000:een tai 6000 laukaukseen minuutissa.

Boeing on tähdännyt uusimmalla F-15 versiollaan vajan 200 koneen vientikauppoihin. Koneella on suuri toiminnallinen potentiaali. Nähtäväksi jää, onnistuuko se hamuamaan jonkin osan mahdollisesti kalliiksi mielletyn F-35-koneen hankinnasta luopuvilta markkinoilta. Kone itsessään ja sen kehitysversioon lisätty uusi teknologia kiinnostaa myös Suomea, joten se on yhtenä ehdokkaana kisaamassa Suomen uudeksi hävittäjämalliksi.




Blogitekstin lähde: Siivet-Wings 6/2015, Internet, Youtube

sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Famous firearms

Some firearms have had such a great impact on global events that their very silhouette is synonymous with global events. This is a list of 5 truly revolutionary firearms that have helped shape the world as we know it today.

In this list, we chose to focus on the smokeless powder era:

French Model 1886 Lebel Rifle
Lebel M1886. From the Swedish Army Museum.

It is an 8 mm bolt action infantry rifle that entered service in the French Army in 1887. It is a repeating rifle that can hold eight rounds in its forestock tube magazine, one round in the transporter plus one round in the chamber. The Lebel rifle has the distinction of being the first military firearm to use smokeless powder ammunition.

Mauser 98
Mauser M98, cutaway model.

It is a German bolt action Mauser rifle firing cartridges from a 5 round internal clip-loaded magazine that was the German service rifle from 1898 to 1935, when it was replaced by the Karabiner 98k

M1 Garand
M1 Garand rifle, USA. Caliber .30-06. From the collections of Armémuseum (Swedish Army Museum), Stockholm.

It is a semi-automatic rifle chambered for the .30-06 Springfield rifle cartridge, used by the United States Army from 1936 to 1957. The rifle was named after its designer John Garand. It was the first standard-issue semi-automatic military rifle.

The AK-47
AK-47 with first generation bayonet

It is a selective-fire (semi-automatic and automatic), gas-operated 7.62×39mm assault rifle, developed in the Soviet Union by Mikhail Kalashnikov. Design work on the AK-47 began in the last year of World War II (1945). In 1946, the AK-47 was presented for official military trials, and in 1948, the fixed-stock version was introduced into active service with selected units of the Soviet Army.

M-16
An early M16 rifle: note “duckbill” flash suppressor, triangular grip, forward assist, and the lack of brass deflector

It is a United States military adaptation of the ArmaLite AR-15 rifle. The original M16 was a select-fire, 5.56×45mm rifle with a 20-round magazine. In 1969, the M16A1 replaced the M14 rifle to become the U.S. military’s standard service rifle.

*********

Source of the article: War history online