Aselajeja

Aselajeja
T-72M, F-18 C/D Hornets, Hamina class Missileboat Pori

sunnuntai 18. marraskuuta 2012

SUOMEN ARMEIJA PANOSTAA OHJUKSIIN


PUOLUSTUSVOIMAT on ostamassa Saksasta lisää ohjuksia. Niitä käytetään sekä sotalaivojen että panssarivaunujen tuhoamiseen. Ohjukset saapunevat Suomeen vuonna 2014.

 Eurospike-panssaritorjuntaohjus maastossa miehistöineen


PUOLUSTUSMINISTERIÖ valmistelee Eurospike-ohjusten ostamista maa- ja merivoimille. Tarjouspyyntö on lähtenyt marraskuun puolivälin jälkeen.
 ”Se on suorahankinta meille aikaisemmin vastaavia ohjuksia toimittaneelta yritykseltä”  sanoo hallitusneuvos Jouko Tuloisela.

Ohjusjärjestelmää voidaan käyttää sekä merimaaleihin että panssaritorjuntaan. Valmistaja on Saksassa toimiva Eurospike-yhtiö, jonka omistaa kaksi saksalaista ja yksi israelilainen yritys.
 Samoja ohjuksia on käytössä muun muassa Hollanissa, Puolassa, Italiassa, Espanjassa ja Saksassa.
Ohjuskaupan koko ei ole vielä julkinen tieto. Kyse on miljoonista euroista. ”Kun mukana on kaksi puolustushaaraa, niin eihän se tietenkään ole mitään herneitä. Se on kohtuullisen kokoinen hanke”, Tuloisela sanoo.
Eurospike-yhtiö vastannee tarjouspyyntöön loppuvuonna. Ohjukset saapunevat Suomeen vuonna 2014.
Merivoimilla ja maavoimilla on jo ennestään käytössä viime vuosikymmenellä hankittuja Eurospike-järjestelmiä PSTOHJ 2000M ja rannikko-ohjus RO2006.

 Rannikko-ohjus RO2006 eli Euro Spike ER -ohjuksen laukaisu Hangon Russarössä 4. kesäkuuta 2008

MERIVOIMISSA järjestelmiä käyttävät rannikkojoukkojen ohjuskomppaniat. Maavoimissa niitä on erityisillä panssaritorjuntaohjuskomppanioilla, joita on esimerkiksi valmiusyhtymissä.
Komentaja Taneli Uosukainen maavoimien materiaalilaitoksesta sanoo, että Eurospike on Suomen kehittynein panssaritorjuntajärjestelmä. ”Tämä on kultamunia panssaritorjunnassa. Sillä pystytään ampumaan suhteellisen pitkälle, vaikeissa oloissa ja liikkuvaan maaliin. Niitä käytetään esimerkiksi painopisteen luonnissa ratkaisutilanteissa.”
Maa- ja merivoimien versiossa on kyse samasta aseesta, jonka pääosat ovat ampumalaite ja ohjus. Erona on se, että merivoimien käyttämän ohjuksen kantama on kahdeksan ja maavoimien neljäkilometriä. ”Niissä on vain erilainen laukaus, erilainen taistelukärki” Uosukainen kuvaa.
”Maa- ja merivoimien ampumalaitteiden tekniset erot johtuvat siitä, että pidemmälle kantava rannikko-ohjus on kolme kertaa painavampi kuin panssarintorjuntaversio. Se vaatii ampumalaitteeseen lisätukikomponentteja ja vastaavia.”
Ohjus ja sen ampumalaite ovat niin samanlaisia, että koulutuksessa ja huollossa syntyy synergiaetuja. Käytännössä merivoimien ampumalaitteet voivat ampua sekä isoa että pientä laukausta eli ohjusta, mutta maavoimien laitteet vain pienempiä panssaritorjuntaohjuksia.

 Eurospike-panssaritorjuntaohjus näyttelyssä Helsingissä 2012

MAA- ja merivoimien ohjusosto on yhdistetty yhdeksi hakkeeksi siksi, että isompi kauppa johtanee halvempaan hintaan.
 ”Ohjusten lisäksi ostetaan varusteita, kuten testilaitteita ja muuta käytössä kulunutta välineistöä. Samalla ohjusten laukaisulaitteita modernisoidaan”, Uosukainen sanoo.
Puolustusvoimien aiemmin ostamissa ampumalaitteissa on myös kotimainen osa. Niissä käytettävä lämpö- eli yötähtäin oli suomalaisen Instan valmistama.


SUOMI ON TEHNYT ISOJA OHJUSKAUPPOJA

SUOMI on viime vuosina panostanut merkittävästi ohjuksiin.
Viime kesänä Yhdysvaltain kongressi antoi luvan myydä Suomelle enintään 70 kappaletta taktisia Atacms-ohjuksia (Army tactical missile system).
 Nämä niin kutsutut tykistöohjukset laukaistaan raskaista raketinheittimistä. Kauppasopimus solmittaneen tänä vuonna.


Atacms-ohjus laukaistaan raskaalla raketinheittimellä (US Army)


Aiemmin maaliskuussa Suomi ilmoitti ostavansa Yhdysvalloista enintään 70 kappaletta Jassm-ohjuksia (Joint air-to-surface standoff missiles).
Jassm on Hornet-hävittäjästä laukaistava risteilyohjus. Kaupan arvo 145 miiljoonaa euroa.

 Jassm-ohjus valmiina asennettavaksi Hornet-hävittäjäpommittajaan (US Air Force)

Pentagon on myös valmis myymään Suomeen enintään 600 kappaletta Stinger-ohjuksia. Tarjous liittyy tarjouskilpailuun , jossa Suomi valmistelee uuden lähi-ilmatorjuntaohjuksen hankintaa. Päätös ohjuksen valinnasta tulee 2013-2014.

 Stinger-ilmatorjuntaohjus valmiina laukaisuun (US Marine)
 
Kolme vuotta sitten Suomi osti Norjasta uuden keskipitkän matkan Nasams- ilmatorjuntaohjusjärjestelmän (Norwegian advanced surface-to-air missile system). Hinta oli 346 miljoonaa euroa.
Nasamsia kootaan paraikaa Suomessa. Puolet järjestelmästä luovutettiin Puolustusvoimille viime keväänä.

 Ilmatorjuntaohjuksen laukaisu

 Suomeen odotellaan parhaillaan myös lisää Amraam - ilmatorjuntaohjuksia, jotka ostettiin Yhdysvalloista neljä vuotta sitten. Ohjusta käyttävät sekä Hornetit että uusi Nasams-järjestelmä.


 Yhdysvaltalainen F-18 hävittäjä laukaisee AMRAAM-ohjuksen


VIDEOITA

Eurospike - panssaritorjuntaohjua ammutaan T-54 panssarivaunuun (Suomen armeija)


TOW Missile vs. T-72 Tank  (Eurospikeä vastaava TOW-ohjus tuhoaa T-72 panssarivaunun
(US Army)

 (Blogin tiedot: Helsingin Sanomat 26.10.2012 ; Kuvat: Internet ; Videot: Youtube)